Vegetarisk/vegansk sill på aubergine med örtröra och sting av pepparrot
Detta intressanta recept hittade vi hos ICA. Vi älskar både palsternackor och pepparrot och i kombination med auberginesill kunde vi inte annat än tro, att det skulle bli en smaksensation för våra smaklökar.
I vår version låter vi skalet vara kvar på aubergine. Det finns massor av nyttigheter i skalet men det kan vara svårt med den hårda ytan. Är du osäker förslår jag att du provar dig fram och skalar bara halv auberginen.
Vi har även lagt till ruccola och ökat på antal msk pepparrot och vitlöksklyftor, som vi tycker ICA har varit alldeles för försiktiga med. För originalreceptet se här ICAs auberginesill ».
Ingredienser:
1 aubergine
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk gula senapsfrön
1–2 lagerblad
Örtkräm:
200 g kokta skalade palsternackor
1/2 dl rapsolja
1 dl vatten
30 g färsk babyspenat
30 g ruccola
1 dl persilja
1 dl dill
2–4 msk riven pepparrot
2 vitlöksklyfta
1 salt och peppar
Gör så här:
Blanda i en kastrull ättika, socker, vatten och kryddor. Koka upp och ställ åt sidan för att svalna till rumstemperatur.
Skölj och dela auberginen i mitten på längden. Skär i månhalvorna och dela de en gång till så du får ca 2 cm tjocka stavar. Lägg de i ett glaskärl Häll över den varma lagen ovanpå auberginen. Rör om då och då. Ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
Skala och koka palsternackorna till de blir mjuka. Mixa ihop i en matberedare, eller stavmixer resterande ingredienser.
Häll av och kramar försiktigt överflödig vätska ur auberginen och blanda med örtkrämen. Rör om.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!