,

Vegetariska kåldolmar på savoykål med sojafärs och matvete med stänk av dijonsenap

vegetarisk kåldolmar på savoykål med sojafärs och matvete

Savoykålen smak är mild och fin och passar utmärkt till kåldolmar.

Att koka savoykålen perfekt är nog det svårast delen i denna rätt. Det gäller att koka bladen tillräckligt mjuka, men inte för mjuka, så att det du kan forma små runda knyten utan att bladen går sönder. Vi har valt att koka hela savoykålen. Men du kan också skära bort stammen och försiktigt lossa bladen ett och ett utan att de trasas sönder och förvälla bladen var för sig och då räcker det med att koka de ca 5 minuter.

 

Nedan recept ger ca 12 kåldolmar

Ingredienser:

2 portioner matvete/korngryn alt ris
500 g sojafärs
1 lök
1 savoykål
2 msk olja
1 msk soja
2 msk dijonsenap
1,5 dl iMat
1 dl matlagningsvin, har du inte det går det lika bra med vatten
Muscovadosirap alternativ socker och gärna då muscovadosocker

Ingredienser till sås:

4 dl iMat
1 buljongtärning
1 msk soja
1 msk dijonsenap
(1 knippe bladpersilja)

Gör så här:

  1. Koka 2 portioner ca 1 1/2 dl matvete enligt recept.
  2. Blanda sojafärsen med hackad lök och 2 msk olja och 1 msk soja. Fördela på en plåt och ställ in i ugnen i 15 min. Rör om efter halva tiden.
  3. Under tiden, skölj savoykålen, skär bort stammen. Täck kålen med vatten i en stor kastrull och koka den i 15–20 minuter. Plocka upp kålen ur vattnet och låt den svalna något. Plocka av hela blad tills det bara kvarstår småblad från huvudet (om bladen är svåra att plocka, lägg tillbaka kålen i vattnet och koka lite till). Skär bort den tjocka nerven i mitten på varje blad. Var försiktig när du plockar kålen ur vatten så det inte stänker hett vatten på dig.
  4. Gör en sås av 1 dl iMat och 2 msk dijonsenap i en stor skål. Blanda ner färsen och matveten. Röran ska inte bli såsig.
  5. Ta fram en ungfast form, olja. Fördela färsen på bladen och rulla ihop. Börja med att rulla och vik därefter in kanterna, så får du snygga kåldolmar.
  6. Ringla över 1 dl vitt vin alt vatten och lite muscovadosirap eller strö på muscovadosocker.
  7. Ställ in i ugnen i 200 grader, ca 20 minuter. Om kåldolmarna börjar brännas täck med aluminiumfolie.

Sås:

Medans kåldolmarna gräddas koka potatis och bered en enkel sås, genom att koka upp 4 dl iMat med 1 buljongtärning, 1 msk soja och 1 msk dijonsenap. Piffa till såsen med lite extra hackad persilja.

Servera med lingon och strössla över lite bladpersilja
(jag vet … persilja är nyttigt, men det är också är gott – ge det en chans)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *