vegetarisk julskinka

Bjud på butternutpumpa, som vegetarisk alternativ till julskinka.

Butternutpumpan är fantastisk god med en chilli-äppel-cider-vinäger-sky som bryter bra mot den söta pumpan. Detta recept är skapat av Ann Redding & Matt Danzer. 

 

Ingredienser:

1 stor butternutpumpa

1 msk olja

salt och peppar

Ingredienser till sky:

1 röd chilipeppar

½ dl muscovadosirap

3 msk olja

2 msk äppelcidervinäger

(6–8 lagerblad)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Dela pumpan i två delar, gröp ur kärnorna med en sked. Skala pumpan. Butternutpumpan har ett relativt mjukt skal men likväl kan det vara en utmaning att skala den. Jag tog osthyveln. Skala tills du bara har kvar det fina orangefärgade köttet.
  3. Skiva pumpan i 1-2 cm stora skivor, men skära inte igenom. Pumpan ska hålla ihop. Ett tips är att lägga ätpinnar i trä på var sin sida om pumpan när du skär.
  4. Gnid in pumpan med olja, salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 225 grader.
  5. Under tiden pumpan är i ugnen gör du skyn.
  6. Skiva chilin och koka ihop den med sirap, olja och ättika i en liten kastrull, låt sjuda 6 till 8 minuter.
  7. Ta ut pumpan, pensla över med skyn.
  8. Ös var 10 minut tills pumpan är klar. Beroende på hur stor pumpan är och hur fast du vill ha den, kan det ta allt i från 45 minuter till 1 ½ timme. Känn med en potatissticka.

Servera med kokt potatis och en härlig grönsallad.

Tips, dela i klyftor och koka potatisen mjuk, häll av vattnet. Blanda med pesto, olja, salt och peppar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *