Du har makt som konsument

Tillsammans har vi en makt som inte ska underskattas – makt att välja vad vi lägger våra pengar på. Använder vi denna konsumentmakt aktivt och tänker på att stödja företag som beter sig schysst mot människor och miljö uppmanar vi fler producenter att använda produktionssätt som bidrar till en hållbar framtid ♻️

Det kan kännas krångligt att vara ansvarsfull och hålla reda på alla goda val vi som konsumenter förväntas göra varje dag. Inte sällan saknas dessutom tillräcklig och tydlig information för att göra valet enkelt. Detta är huvudanledningen till varför Ekopåsen startades. Vår ambition är att tillhandahålla en enkel lösning i form av en påse med allt som behövs för att laga en ekologisk och ekonomisk middag för fyra personer, snabbt och enkelt. Endast ekologiskt certifierade produkter får förekomma i påsen så du kan känna dig trygg i ditt val.

Kort om hur Ekopåsen fungerar

Du plockar helt enkelt upp en färdigpackad påse med medföljande recept i butiken och går till kassan. Ingen prenumeration eller bokning av påsen krävs. Det är dessutom inte samma åtagande som de matkassar som innehåller mat för en vecka. Vi vet att det i många fall är svårt att binda upp sig på matplanering för flera dagar, och Ekopåsen är ett toppval för studenter och ensamhushåll då du enkelt gör matlådor av det som blir över.

Vår målsättning är att bidra till ett hållbart samhälle genom matkonsumtion som är kostnadseffektiv både när det kommer till konsumentens ekonomi och naturens resurser. Att det dessutom kan gynna den svenska ekologiska produktionen är ytterligare en bonus då den blir konkurrenskraftig på den europeiska marknaden.

Tillsammans gör vi skillnad

Det är tydligt att efterfrågan starkt påverkar tillgången av ekologiska varor. Svenskodlade ekologiska morötter och potatisar sålde exempelvis slut redan i juli i år. Ett resultat som får återförsäljare att våga köpa in ännu mer till nästa år vilket i sin tur lägger tryck på efterfrågan hos våra Svenska ekobönder som kan satsa ännu mer på sin produktion. Blir ekologisk produktion det mest lönsamma alternativet kommer fler bönder att ställa om till eko, allt tack vare vår gemensamma konsumentmakt.

Nöjda kunder är livsviktigt för företagen. Därför agerar de flesta snabbt om de får in ett flertal meddelanden gällande samma ämne. Är till exempel tio kunder missnöjda gällande en produkt eller ett produktionssätt kan det vara tillräckligt för att mana producenten till förändring. På detta sätt kan vi både få mer av vad vi vill ha och bli av med varor vi inte gillar genom våra val i butiken.

Du röstar med dina pengar

Varje gång du använder din konsumentmakt och väljer ekologiskt istället för konventionellt producerade varor, sänder du alltså en signal till återförsäljare och producenter om att ekologiska varor är attraktiva för konsumenten och lönsamma för återförsäljaren. Säljer ekologiska produkter bra bevisas lönsamheten i att köpa in ekologiska produkter för återförsäljaren vilket blir motivation för denne att köpa in mer ekologiskt producerade varor ?

Nya initiativ som ”Vetemjöl på väg” gör det billigare för bönder att övergå till ekologisk produktion och bidrar till att motivera ett skifte.

Det är även en bra idé att göra din röst hörd på sociala medier, att skriva ett inlägg på företagets Facebooksida eller via Twitter gör att andra kan uppmärksamma ämnet.

Vi finns också på Facebook, Twitter och Instagram, följ @ekopasen   ✌️?

 

Här kan du läsa mer

Bild: Sveriges konsumenter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera