NässelsoppaNässelsoppa med pocherat ägg.

Gott och nyttigt, och dessutom är det gratis. Ut och plocka nässlor och gör en härligt primärsoppa.

Skörda bladen, är nässlan mindre än 10 cm använd hela. Är du tuff kör du utan handskar 😉

 

4 portioner (1 liter soppa) | Tillagning: 45 minuter inkl rensning och plockning av nässlorna

Ingredienser:

ca 200 g nässlor (ca 2 liter, det blir ungefär 5 dl förvällda nässlor)

1 hackad lök

1 hackad vitlök

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter buljong

ev. 1 dl iMat för en mjukare smak/grädde

salt & peppar

 

Gör så här:

  1. Rensa bort stjälkarna från nässlorna och skölj de noga från sand.
  2. Förväll nässlorna i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av nässlorna i ett durkslag.
  3. Smält smör och stek lök och vitlök.
  4. Gör en bottenredning genom att tillsätta mjöl, blanda noga. Häll över vatten i omgångar och vispa tills mjölklumparna löst sig.
  5. Tillsätt buljongtärning och de förvällda nässlorna och låt sjuda  ca 7–10 minuter.
  6. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen eller i en matberedare. (vi körde soppan i en blender, därav den klara färgen)
  7. Tillsätt eventuell iMat/grädde
  8. Smaka av med salt och peppar

Servera med bröd och pocherat ägg/kokt ägg, alternatvit en klick creme fraiche.

Pocherat ägg:

  1. Koka upp vatten, stäng av plattan och tillsätt ättika och salt.
  2. Knäck ett ägg i en kopp. Rör runt med en slev i vattnet och rör upp en virvel. Häll i ägget så håller det ihop. Det går bra att göra flera ägg samtidigt.
  3. Ta upp ägget med en hålslev. För lite krämig konsistensen låt ägget sjuda i ca 3 minuter. För fast form minst 6 minuter.

Tips: För en matigare soppa, koka med exempelvis potatis, palsternacka eller liknade.
Tips 2: Istället för pocherat ägg; hacka dill, gurka och ett kokt ägg, rör ihop och vänd ner i den färdiga soppan.

 

Du känner igen brännnässlan genom dess blad som är grovt sågtandade med hjärtlik bas. Stjälken är fyrkantig och har rikligt med brännhår.

Nässlorna bränns för att de är är täckta av små brännhår. Dessa hår innehåller myrsyra samt acetylkolin och histamin. När något rör vid ett brännhår går spetsen på håret av och dess innehåll sprutas ut på grund av trycket inuti håret. Detta är ett sätt för nässlan att försvara sig mot djur. Tur så bränns de inte efter du har kokat dem. =).

Källa: allt om vetenskap.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *