,

Marinerad tofu med ris

Ekopåsen, Marinerad tofu med svamp

Tofu den fantastiska råvaran från Kina, som du enkelt kan smaksätta med en marinad.  Här har vi marinerat tofun och champinjonerna med endast en fin soja. Förgyll den sedan med en smakrik sås och servera med ris och enkel sallad.

4 portioner
Tillagning ca 30 min

Ingredienser:

  • 1 fpk vitt ris
  • ca 300 g tofu
  • 1 fpk champinjoner (250 g)

Marinad:

  • 4 msk soja (vi har använt Tamarisoja)

Sås:

  • 4 msk soja
  • 6 msk vatten
  • 3 msk sirap, (t ex muscovadosirap som är en mörk och smakrik sirap, med en touch av lakrits)
  • 1 liten lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 cm ingefära (ca 5 tsk riven)
  • 1 st röd chilifrukt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Ta ut tofun ur förpackningen och och pressa försiktigt ut saften. Torka av den. Dela tofun i tärningsstora bitar, svampen i halvor och marinera i 4 msk soja. Sprid ut tofu och svamp på plåt och grädda i 20 minuter. Vänd 1 gång efter 10 minuter.
  3. Koka ris för 4 personer.
  4. Blanda ihop soja, vatten och sirap till såsen.
  5. Riv ingefära, finhacka lök och chilifrukt och pressa vitlöksklyftor.
  6. Häll olja i en panna, stek lök, chili och vitlök, tillsätt sedan ingefära och häll ner soja, vatten och sirapen, som du tidigare har blandat ihop.
  7. Låt såsen koka ihop under omrörning så att kryddorna blandas. Lägg försiktigt ner tofun och svampen och låt sjuda ytterligare någon minut.

Servera med ris och sallad på morot och zucchini.

Tips:


Strö gärna sesamfrön över tofun.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *