Ekopåsens garanti till dig som konsument

Ekopåsens garanti: Vi använder produkter med KRAV, Demeter och Eu-eko certifiering

Vi på Ekopåsen är extremt petiga när det kommer till ursprung och kvalitet hos de produkter som ligger i våra påsar. Vårt viktigaste uppdrag är att se till att Ekopåsen är ett lättillgängligt, medvetet val som gynnar miljö, producent och konsument. Därför har vi en egen garanti att den innehåller produkter som bidrar till positiva effekter för miljö, producent och djurhållning likaväl som slutkonsumenten som äter en ekologisk middag.

För att se till att produkterna i våra påsar lever upp till våra förväntningar och högt ställda krav tar vi hjälp av ett fåtal utvalda märkningar med mycket hög standard för ekologisk produktion. Närmare bestämt KRAV, Demeter och EU-ekologisk märkning. Vad dessa olika märkningar innebär kommer vi att gå in på mer detaljerat i separata inlägg. Hittills har vi skrivit om KRAV, det inlägget hittar du här.

I vår strävan efter mer miljövänliga matvanor och en hållbar matkonsumtion har vi valt att göra majoriteten av våra recept vegetariska och alltid informera om vegoalternativ till ingredienser som innehåller kött eller andra animaliska produkter. Våra recept är alltid enkla att anpassa och sätta din personliga prägel på.

Andra märkningar

I Ekopåsen kan du även hitta produkter med andra märkningar, som I love eko (ICA), Änglamark (Coop) och Garant Eko (Willys, Hemköp). Dessa märkningar är KRAV eller EU-eko certifierade och uppfyller alltså kraven för vår garanti och får hamna i våra påsar. Kortare inlägg med mer detaljerad information om vad dessa märkningar innebär är också på gång.

Din input är viktig för oss!

Tveka inte att höra av dig om det är någonting du undrar över gällande våra påsar och deras innehåll, eller om du har ett recept du vill dela med dig av. Du når oss lättast på info@ekopasen.se

Ekopåsen – enkel eko

,

KRAV garanterar att din konsumtion gör naturen en tjänst

KRAV-märkta varor

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och visar att varan är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Bonden använder naturligt gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar istället för konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Förutom att vara en garanti för att djuren får bättre liv och bonden en bättre arbetsmiljö innebär krav-märkningen att varan producerats på sätt som ger renare vatten, lägre energiåtgång, att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna, och att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.

Miljö och hälsa

KRAV har en övergripande regel om att välja miljöanpassade förpackningsmaterial och undvika klorbaserade plaster som en del av det aktiva miljöarbetet. Alla kravmärkta gårdar och butiker har eller kommer att byta till ”grön el” från förnybara källor. Inga smakförstärkare, sötningsmedel, klumpförebyggande medel (utom i salt) eller färgämnen tillåts i produkterna. Idag är över 300 tillsatser godkända av svensk lagstiftning, KRAV godkänner endast 15 procent av dem för användning i kravmärkta varor.

Hårda krav på djuromsorg

KRAV uppfyller EU-förordningen för ekologisk produktion och har vissa egna regler utöver denna. Den största skillnaden är de striktare reglerna gällande djuromsorg, äter du kravmärkt kött kan du känna dig säker på att djuren haft ett drägligt liv. Utöver strikta regler gällande utevistelse, bekväma liggplatser och begränsat användande av läkemedel ska allt foder av jordbruksursprung vara krav-certifierat, till minst 50 procent producerat på gården djuren bor på, samt fritt från GMO. De följer även egna regler för klimat och social hänsyn som EU-eko inte gör.

För att garantera att de kravmärkta produkterna du ser i butik följer reglerna sker noggranna kontroller av alla företag som odlar, förädlar eller hanterar kravmärkt mat. Hela kedjan kontrolleras, från odlare till certifierade butiker och restauranger. Varje företag får minst ett besök per år av en revisor som kontrollerar att Kravs regler följs, både anmälda och oanmälda kontrollbesök sker. Kontrollerna sträcker sig till produktion världen över, så du kan vara säker på att du gör ett medvetet val när du handlar varor producerade i utlandet om de är kravmärkta.

Källa

Fallfruktens tid är nu, gratis frukt till alla!

Äkta Vara Fruktförmedling

Färsk frukt har alltid varit ett populärt mellanmål och är nu mer eftertraktad än någonsin då många fått upp ögonen för hemmagjorda juicer och smoothies, och det blir ju inte färskare än att plocka frukten direkt ifrån trädet. Detta till trots ligger tusentals ton fallfrukt och ruttnar bort i svenska villaträdgårdar varje höst.

Detta vill vi på Ekopåsen, tillsammans med konsumentföreningen Äkta Vara råda bot på genom att slå ett slag för att ta till vara på fin frukt som annars skulle gå till spillo. Istället för att betala dyra pengar för frukt som forslats långväga och i många fall är duschad i kemikalier kan du med hjälp av Äkta Varas Fruktförmedling enkelt ta reda på var i ditt närområde du kan hämta frukt som annars skulle förgås.

Har du mer frukt än du kan ta tillvara? Eller vill du ha några påsar gratis? Klicka in på Äkta Varas hemsida och se var du kan plocka så mycket du vill. Eller hur du går till väga för att bli av med ditt överskott av frukt.

Bildkreditering: Äkta Vara

Möte med en inspirerande superentreprenör

Ekopåsen möter en superentreprenör

Idag fick vi massor av positiv energi! Vi hade ett fantastiskt inspirerande möte med Ingela Janlert. Ingela är superentreprenör, hälsorådgivare, föreläsare, Atlantseglare och, som om det inte räckte, också en riktigt klok människa.

Det handlade om Ekopåsen förstås. Hur ska vi nå ut till fler butiker? Hur ska vi fortsätta bygga vår idé så att fler och fler kan köpa och laga en ekologisk middag på ett enkelt, okomplicerat sätt? Ingela gav oss massor av tips, idéer och konkreta råd. Hon fick oss att lyfta blicken och se alla tänkbara och otänkbara möjligheter som finns runt omkring oss.

Ingela håller tummarna för oss eftersom Ekopåsen ligger helt i linje med det hon brinner för här i världen – att göra hälsa till något kul och enkelt.

Stort tack Ingela! Vi fick massor av energi så nu fortsätter vi framåt!

Läs mer om denna härliga, kunskapsrika människa på hennes hemsida 360° Hälsa

,

Välkommen till Ekopåsens blogg!

Vad roligt att du hittat hit. Här kommer vi att uppdatera dig med  spännande nyheter och intressant information om ekologi, såväl som ekologisk matinspiration, smarta tips och kluriga ekolösningar.

Vi kommer även att publicera vårt nyhetsbrev med uppdateringar om vad vi på Ekopåsen har för oss. Det kommer mestadels att kretsa kring ekologisk mat, matlagning och råvaruproduktion då det är vad vi brinner för, men vi kommer också att dela med oss av annan intressant information om ekologi och olika hållbara val du kan göra i vardagen.

Saker och initiativ som inspirerar oss, viktig info och roliga tips helt enkelt, med eko och hållbarhetsfokus såklart. Vi vill göra det ekologiska valet självklart.

Ekopåsen – enkel eko.


  kikärtspannkaka


  

Spaghetti Bolognese

Ekopåse Spaghetti Bolognese

Ekopåse Spaghetti Bolognese

En klassiker från Italien. Desto längre såsen får puttra på spisen desto godare blir den.

4 portioner
Tillagning ca 30 min

Ingredienser:

  • 400 g spaghetti (beräkna ca 70-100 g per person)
  • ca 450 g nötfärs
  • 1 fpk passerade tomater
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 100 g rotselleri eller 1 st selleristjälk

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök. Fräs lök och köttfärs.
  2. Riv morot grov och skiva selleri. Lägg grönsakerna i pannan. Späd med 2 dl buljong och passerade tomater. Krydda såsen med vitlök, timjan, salt och peppar. (Istället för 2 dl buljong kan du göra en vuxenversion på 2 dl rödvin och 1 buljongtärning).
  3. Sjud på svag värme under lock minst 20 minuter. (Bolognese ska gärna koka minst 1 timme).
  4. Koka pastan enligt anvisning på paketet för 4 personer. Servera pastan med såsen och en sallad. Riv gärna över lite parmesanost.

Tips:


Istället för vitlökspulver kan du använd färsk vitlök. Pressa 1-2 klyftor och stek med löken.