Konsumentmakt – vad du köper gör skillnad för oss alla

Du har makt som konsument

Tillsammans har vi en makt som inte ska underskattas – makt att välja vad vi lägger våra pengar på. Använder vi denna konsumentmakt aktivt och tänker på att stödja företag som beter sig schysst mot människor och miljö uppmanar vi fler producenter att använda produktionssätt som bidrar till en hållbar framtid ♻️

Det kan kännas krångligt att vara ansvarsfull och hålla reda på alla goda val vi som konsumenter förväntas göra varje dag. Inte sällan saknas dessutom tillräcklig och tydlig information för att göra valet enkelt. Detta är huvudanledningen till varför Ekopåsen startades. Vår ambition är att tillhandahålla en enkel lösning i form av en påse med allt som behövs för att laga en ekologisk och ekonomisk middag för fyra personer, snabbt och enkelt. Endast ekologiskt certifierade produkter får förekomma i påsen så du kan känna dig trygg i ditt val.

Kort om hur Ekopåsen fungerar

Du plockar helt enkelt upp en färdigpackad påse med medföljande recept i butiken och går till kassan. Ingen prenumeration eller bokning av påsen krävs. Det är dessutom inte samma åtagande som de matkassar som innehåller mat för en vecka. Vi vet att det i många fall är svårt att binda upp sig på matplanering för flera dagar, och Ekopåsen är ett toppval för studenter och ensamhushåll då du enkelt gör matlådor av det som blir över.

Vår målsättning är att bidra till ett hållbart samhälle genom matkonsumtion som är kostnadseffektiv både när det kommer till konsumentens ekonomi och naturens resurser. Att det dessutom kan gynna den svenska ekologiska produktionen är ytterligare en bonus då den blir konkurrenskraftig på den europeiska marknaden.

Tillsammans gör vi skillnad

Det är tydligt att efterfrågan starkt påverkar tillgången av ekologiska varor. Svenskodlade ekologiska morötter och potatisar sålde exempelvis slut redan i juli i år. Ett resultat som får återförsäljare att våga köpa in ännu mer till nästa år vilket i sin tur lägger tryck på efterfrågan hos våra Svenska ekobönder som kan satsa ännu mer på sin produktion. Blir ekologisk produktion det mest lönsamma alternativet kommer fler bönder att ställa om till eko, allt tack vare vår gemensamma konsumentmakt.

Nöjda kunder är livsviktigt för företagen. Därför agerar de flesta snabbt om de får in ett flertal meddelanden gällande samma ämne. Är till exempel tio kunder missnöjda gällande en produkt eller ett produktionssätt kan det vara tillräckligt för att mana producenten till förändring. På detta sätt kan vi både få mer av vad vi vill ha och bli av med varor vi inte gillar genom våra val i butiken.

Du röstar med dina pengar

Varje gång du använder din konsumentmakt och väljer ekologiskt istället för konventionellt producerade varor, sänder du alltså en signal till återförsäljare och producenter om att ekologiska varor är attraktiva för konsumenten och lönsamma för återförsäljaren. Säljer ekologiska produkter bra bevisas lönsamheten i att köpa in ekologiska produkter för återförsäljaren vilket blir motivation för denne att köpa in mer ekologiskt producerade varor 🌿

Nya initiativ som ”Vetemjöl på väg” gör det billigare för bönder att övergå till ekologisk produktion och bidrar till att motivera ett skifte.

Det är även en bra idé att göra din röst hörd på sociala medier, att skriva ett inlägg på företagets Facebooksida eller via Twitter gör att andra kan uppmärksamma ämnet.

Vi finns också på Facebook, Twitter och Instagram, följ @ekopasen   ✌️🌍

Här kan du läsa mer

Bild: Sveriges konsumenter

,

Pasta med svartkål och vita bönor

Pasta och svartkål och vitabönor

Pasta och svartkål och vitabönor

Svartkål är nyttig, billig och mättar bra. Detta recept är dessutom lättlagad.

4 portioner | Tillagning: 25 minuter

Ingredienser:

pasta för 4 portioner

1 st grönsaksbuljon

1 stor påse svartkål, blir ca 1,5 – 2  liter riven svartkål

1 gul lök, hackad

1 vitlök, pressad

2 msk olja att steka i

1 nypa chilipulver,  salt och peppar

3 dl iMat

1 fpk vita bönor

Gör så här

  1. Koka pastan enligt förpackningen med buljong
  2. Riv bladen från den grova stam på svartkålen och skär den sedan i strimlor.
  3. Hacka lök, vitlök och fräs dem mjuka i en stor stekgryta.
  4. Vänd ner kålen och fräs allt någon minut. Häll över 3 dl iMat. Låt sedan kålen sjuda under lock ca 10–15 minuter, tills den har blivit mjuk.
  5. När kålen har sjunkit ihop, smaka av med salt, peppar och varför inte en nypa chilipulver, som gör sig riktigt bra med svartkål. Skölj via bönor och häll över , låt koka ihop någon minut.
  6. Blanda svartkålen med pastan

Servera med rostade pinjenötter alternativ strö över valnötter alternativt chashewnötter. De flesta slags nötter gör sig riktigt bra med svartkål

Tips


Hittar du inte svartkål byt ut mot grönkål, det är minst lika gott.

Gör ditt eget Body butter med 3-4 ekologiska ingredienser

Hemgjort ekologiskt Body butter

Miljövänliga veckan har nått sitt slut för denna gång, men på Ekopåsen jobbar vi för giftfri och ekologisk kroppsvård inifrån och ut, året runt. 60 procent av vad vi smörjer på huden konsumeras av kroppen och går ut i blodet. Därför tycker vi det är viktigt att använda så rena naturprodukter med hudvårdande och återfuktande egenskaper som möjligt. Vi vill dela med oss av ett superrecept på Body butter med bara tre till fyra ingredienser; kokosolja, sheasmör, kakaosmör och några droppar essentiell olja för väldoft. Vi valde apelsinolja som passar fantastiskt bra med kakaosmöret – apelsinchoklad!

DIY Body butter med 3-4 ekologiska ingredienser

Blanda ingredienserna, smält ihop i vattenbad, låt stelna i kylen, vispa fluffigt och lägg i burk (gärna återbrukad) – Färdigt!

Låt 1 dl kallpressad och oraffinerad kokosolja, 1 dl sheasmör och 0,5 dl kakaosmör långsamt smälta i ett vattenbad. Vill du ha ett fastare body butter kan du använda större mängd kakaosmör. När allt smält ihop och är flytande är det dags att droppa i önskad mängd essentiell olja, vi använde 4-6 droppar. Väljer du att inte använda essentiell olja kommer smöret fortfarande ha en härlig doft av nötter och kakao.

Ställ sedan in blandningen i kylen för att kallna och stelna. När det blivit ogenomskinligt och återfått sin fasta form men fortfarande är formbart (tillräckligt mjukt för att kunna vispas) är det dags att vispa ihop ditt Body butter!

Det finns inget rätt eller fel sätt att vispa på, kör på tills du fått en konsistens du gillar. Beroende på mängden kakaosmör kommer du få en mer eller mindre smörig konsistens. Mer kakaosmör ger fastare, ”tyngre” konsistens, mer som smörkräm än maräng, medan mindre mängd kakaosmör ger ett lite fluffigare Body butter.

Efter vispningen är det bara att lägga smöret i önskad burk och se fram emot babymjuk hud utan konstiga tillsatser. Vårt Body butter fungerar utmärkt för barn och personer med känslig hy, i dessa fall kan det vara bäst att avstå ifrån den essentiella oljan för en så mild slutprodukt som möjligt.

Tips!

Ekologiska ingredienser till bra pris hittar du hos Opella. Ett annat tips är Organic Makers, en strålande site för inspiration och råvaror till att göra egna hudvårdsprodukter.

Spara

Enkel eko – Enkel deo!

Enkel deo

Det är miljövänliga veckan och Ekopåsen gör hemgjord deodorant med bara två ingredienser!

Det är ingen hemlighet att många konventionella deodoranter på marknaden innehåller aluminiumsulfat, ett ämne som kan vara skadligt i för stora mängder. Dessutom innehåller många av dem kemikalier som kan vara hormonstörande såväl som allergiframkallande, du kan läsa mer om det här och här.

Det är viktigt att ha i åtanke att åsikterna går isär och forskningen inte ger 100% säkra besked om hur farliga ämnena är i dagsläget, men vi väljer att ta det säkra före det osäkra och gör vår egen deodorant med ekologiska ingredienser 🌿

Enkel hemgjord deo

Enligt vårt motto – Enkel eko, gör vi en enkel deo!

Allt du behöver göra är att ta lika delar ekologisk kokosolja och bikarbonat, blanda ihop till en krämig smet, och lägga i en burk (vi återbrukade en liten marmeladburk i glas). Busenkelt!

Är du känslig mot bikarbonat som kan vara uttorkande för huden i för stora mängder, finns det många andra roliga recept som adderar potatismjöl och sheasmör för att spä ut mängden bikarbonat. Du kan även blanda i eteriska oljor för att få lite väldoft.

Ekopåsens garanti till dig som konsument

Ekopåsens garanti: Vi använder produkter med KRAV, Demeter och Eu-eko certifiering

Vi på Ekopåsen är extremt petiga när det kommer till ursprung och kvalitet hos de produkter som ligger i våra påsar. Vårt viktigaste uppdrag är att se till att Ekopåsen är ett lättillgängligt, medvetet val som gynnar miljö, producent och konsument. Därför har vi en egen garanti att den innehåller produkter som bidrar till positiva effekter för miljö, producent och djurhållning likaväl som slutkonsumenten som äter en ekologisk middag.

För att se till att produkterna i våra påsar lever upp till våra förväntningar och högt ställda krav tar vi hjälp av ett fåtal utvalda märkningar med mycket hög standard för ekologisk produktion. Närmare bestämt KRAV, Demeter och EU-ekologisk märkning. Vad dessa olika märkningar innebär kommer vi att gå in på mer detaljerat i separata inlägg. Hittills har vi skrivit om KRAV, det inlägget hittar du här.

I vår strävan efter mer miljövänliga matvanor och en hållbar matkonsumtion har vi valt att göra majoriteten av våra recept vegetariska och alltid informera om vegoalternativ till ingredienser som innehåller kött eller andra animaliska produkter. Våra recept är alltid enkla att anpassa och sätta din personliga prägel på.

Andra märkningar

I Ekopåsen kan du även hitta produkter med andra märkningar, som I love eko (ICA), Änglamark (Coop) och Garant Eko (Willys, Hemköp). Dessa märkningar är KRAV eller EU-eko certifierade och uppfyller alltså kraven för vår garanti och får hamna i våra påsar. Kortare inlägg med mer detaljerad information om vad dessa märkningar innebär är också på gång.

Din input är viktig för oss!

Tveka inte att höra av dig om det är någonting du undrar över gällande våra påsar och deras innehåll, eller om du har ett recept du vill dela med dig av. Du når oss lättast på info@ekopasen.se

Ekopåsen – enkel eko

,

KRAV garanterar att din konsumtion gör naturen en tjänst

KRAV-märkta varor

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och visar att varan är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Bonden använder naturligt gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar istället för konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Förutom att vara en garanti för att djuren får bättre liv och bonden en bättre arbetsmiljö innebär krav-märkningen att varan producerats på sätt som ger renare vatten, lägre energiåtgång, att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna, och att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.

Miljö och hälsa

KRAV har en övergripande regel om att välja miljöanpassade förpackningsmaterial och undvika klorbaserade plaster som en del av det aktiva miljöarbetet. Alla kravmärkta gårdar och butiker har eller kommer att byta till ”grön el” från förnybara källor. Inga smakförstärkare, sötningsmedel, klumpförebyggande medel (utom i salt) eller färgämnen tillåts i produkterna. Idag är över 300 tillsatser godkända av svensk lagstiftning, KRAV godkänner endast 15 procent av dem för användning i kravmärkta varor.

Hårda krav på djuromsorg

KRAV uppfyller EU-förordningen för ekologisk produktion och har vissa egna regler utöver denna. Den största skillnaden är de striktare reglerna gällande djuromsorg, äter du kravmärkt kött kan du känna dig säker på att djuren haft ett drägligt liv. Utöver strikta regler gällande utevistelse, bekväma liggplatser och begränsat användande av läkemedel ska allt foder av jordbruksursprung vara krav-certifierat, till minst 50 procent producerat på gården djuren bor på, samt fritt från GMO. De följer även egna regler för klimat och social hänsyn som EU-eko inte gör.

För att garantera att de kravmärkta produkterna du ser i butik följer reglerna sker noggranna kontroller av alla företag som odlar, förädlar eller hanterar kravmärkt mat. Hela kedjan kontrolleras, från odlare till certifierade butiker och restauranger. Varje företag får minst ett besök per år av en revisor som kontrollerar att Kravs regler följs, både anmälda och oanmälda kontrollbesök sker. Kontrollerna sträcker sig till produktion världen över, så du kan vara säker på att du gör ett medvetet val när du handlar varor producerade i utlandet om de är kravmärkta.

Källa

Fallfruktens tid är nu, gratis frukt till alla!

Äkta Vara Fruktförmedling

Färsk frukt har alltid varit ett populärt mellanmål och är nu mer eftertraktad än någonsin då många fått upp ögonen för hemmagjorda juicer och smoothies, och det blir ju inte färskare än att plocka frukten direkt ifrån trädet. Detta till trots ligger tusentals ton fallfrukt och ruttnar bort i svenska villaträdgårdar varje höst.

Detta vill vi på Ekopåsen, tillsammans med konsumentföreningen Äkta Vara råda bot på genom att slå ett slag för att ta till vara på fin frukt som annars skulle gå till spillo. Istället för att betala dyra pengar för frukt som forslats långväga och i många fall är duschad i kemikalier kan du med hjälp av Äkta Varas Fruktförmedling enkelt ta reda på var i ditt närområde du kan hämta frukt som annars skulle förgås.

Har du mer frukt än du kan ta tillvara? Eller vill du ha några påsar gratis? Klicka in på Äkta Varas hemsida och se var du kan plocka så mycket du vill. Eller hur du går till väga för att bli av med ditt överskott av frukt.

Bildkreditering: Äkta Vara

Möte med en inspirerande superentreprenör

Ekopåsen möter en superentreprenör

Idag fick vi massor av positiv energi! Vi hade ett fantastiskt inspirerande möte med Ingela Janlert. Ingela är superentreprenör, hälsorådgivare, föreläsare, Atlantseglare och, som om det inte räckte, också en riktigt klok människa.

Det handlade om Ekopåsen förstås. Hur ska vi nå ut till fler butiker? Hur ska vi fortsätta bygga vår idé så att fler och fler kan köpa och laga en ekologisk middag på ett enkelt, okomplicerat sätt? Ingela gav oss massor av tips, idéer och konkreta råd. Hon fick oss att lyfta blicken och se alla tänkbara och otänkbara möjligheter som finns runt omkring oss.

Ingela håller tummarna för oss eftersom Ekopåsen ligger helt i linje med det hon brinner för här i världen – att göra hälsa till något kul och enkelt.

Stort tack Ingela! Vi fick massor av energi så nu fortsätter vi framåt!

Läs mer om denna härliga, kunskapsrika människa på hennes hemsida 360° Hälsa

,

Välkommen till Ekopåsens blogg!

Vad roligt att du hittat hit. Här kommer vi att uppdatera dig med  spännande nyheter och intressant information om ekologi, såväl som ekologisk matinspiration, smarta tips och kluriga ekolösningar.

Vi kommer även att publicera vårt nyhetsbrev med uppdateringar om vad vi på Ekopåsen har för oss. Det kommer mestadels att kretsa kring ekologisk mat, matlagning och råvaruproduktion då det är vad vi brinner för, men vi kommer också att dela med oss av annan intressant information om ekologi och olika hållbara val du kan göra i vardagen.

Saker och initiativ som inspirerar oss, viktig info och roliga tips helt enkelt, med eko och hållbarhetsfokus såklart. Vi vill göra det ekologiska valet självklart.

Ekopåsen – enkel eko.


  kikärtspannkaka