brysselkål

Brysselkål i ugn med äpple och valnötter

Vi hoppas brysselkålen får ny era, för det är ett gott tillbehör till maten. Vi kanske kan få fresta med denna version, som ger både sötma och syrlighet.

 

Ingredienser:

500 g brysselkål

2 msk olivolja

2 hackad/pressad vitlöksklyftor

1 chilipeppar

1 hackad lök

 

sås:

2 msk matsked olja

1 dl äppelcidervinäger

2 msk muscovadosocker

 

Till dekoration:

2 äpplen

1 dl valnötter

½ granatäpple

 

Gör så här:

  1. Ställ ugnen på 200 grader.
  2. Skär av det yttersta på brysselkålsroten och ta bort eventuellt fula blad.
  3. Smält samman ingredienser för såsen, ställ åt sidan.
  4. Hacka löken, vitlök och chilipeppar, (jag blandar ihop allt i en matmixer och mixar, mixa ej för länge dock, det ska vara små små bitar). Stek i olja tills det är genomskinligt. Lägg i brysselkålen och häll över såsblandningen, salta och peppra.
  5. Häll över i en ugnsfast form och grädda i ugnen ca 30 min. Rör om då och då. Om brysselkålen börjar brännas kan du skydda dem med folie.
  6. Ta ut brysselkålen ur ugnen och lägg till äppeltärningar, grädda i ytterligare ca 5 minuter, tills äpplena har blivit mjuka.
  7. Dekorera med krossade valnötter och kärnorna från ett granatäpple.