Äppelchutney

äppelmos/chutney

Detta enkla recept med äpplen görs lika bra med päron.  Passar lika bra på smörgås som till pannkakor eller som tillbehör.

 

1 kilo äpplen ger ca 1 liter chutney | Tillagning ca 50 min

Innehåll:

1 kg mogna äpplen eller päron

3 msk honung

2 tsk citronsaft

1 tsk mald kanel

nypa muskot, mald kryddnejlika och ingefära

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar. Eller gör som vi, behåll skalet och bara kärna ur. Mosar du med en mixer märker du inte ens skalet.
  2. Fräs äpplen med kryddorna, sänk därefter värmen och låt sjuda i ca 40 minuter under lock. Häll i honung mot slutet. Rör om då och då, så inte botten bränns vid.
  3. Mixa med en stavmixer i kastrullen till en slät smet eller mosa den lätt om du föredrar större bitar. Om röran är rinnig låt den koka lite extra utan lock, så vätskan dunstar.

Häll upp i väl rengjorda burkar och förvara i kylskåp.

 

Tips


Detta recept passar lika bra att göra med päron, som blir en aning sötare. Du kan halvera honungen till 1,5 msk. Använd gärna mogen fallfrukt och skär bort det som är dåligt.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *