KRAV-märkta varor

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och visar att varan är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Bonden använder naturligt gödsel och miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar istället för konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Förutom att vara en garanti för att djuren får bättre liv och bonden en bättre arbetsmiljö innebär krav-märkningen att varan producerats på sätt som ger renare vatten, lägre energiåtgång, att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna, och att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO.

Miljö och hälsa

KRAV har en övergripande regel om att välja miljöanpassade förpackningsmaterial och undvika klorbaserade plaster som en del av det aktiva miljöarbetet. Alla kravmärkta gårdar och butiker har eller kommer att byta till ”grön el” från förnybara källor. Inga smakförstärkare, sötningsmedel, klumpförebyggande medel (utom i salt) eller färgämnen tillåts i produkterna. Idag är över 300 tillsatser godkända av svensk lagstiftning, KRAV godkänner endast 15 procent av dem för användning i kravmärkta varor.

Hårda krav på djuromsorg

KRAV uppfyller EU-förordningen för ekologisk produktion och har vissa egna regler utöver denna. Den största skillnaden är de striktare reglerna gällande djuromsorg, äter du kravmärkt kött kan du känna dig säker på att djuren haft ett drägligt liv. Utöver strikta regler gällande utevistelse, bekväma liggplatser och begränsat användande av läkemedel ska allt foder av jordbruksursprung vara krav-certifierat, till minst 50 procent producerat på gården djuren bor på, samt fritt från GMO. De följer även egna regler för klimat och social hänsyn som EU-eko inte gör.

För att garantera att de kravmärkta produkterna du ser i butik följer reglerna sker noggranna kontroller av alla företag som odlar, förädlar eller hanterar kravmärkt mat. Hela kedjan kontrolleras, från odlare till certifierade butiker och restauranger. Varje företag får minst ett besök per år av en revisor som kontrollerar att Kravs regler följs, både anmälda och oanmälda kontrollbesök sker. Kontrollerna sträcker sig till produktion världen över, så du kan vara säker på att du gör ett medvetet val när du handlar varor producerade i utlandet om de är kravmärkta.

 

Källa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera